Säsongsbetonad trädvård. När är det bäst att beskära träd och buskar?


För att säkerställa att dina träd och buskar håller sig friska och starka är trädbeskärning en avgörande del av trädvården. I Sverige beskär vi en mängd olika träd beroende på säsong och deras specifika behov. Den bästa tiden att beskära beror på både trädsorten och årstiden. Här går vi igenom hur du bäst beskär träd i olika skeden av året och specifikt vilka träd som är vanliga att beskära i Sverige.


Vårbeskärning optimalt för fruktträd och andra lövträd

På våren, när träden börjar vakna efter vintern, är det ett utmärkt tillfälle att beskära många lövträd och buskar. Vårbeskärning görs vanligtvis tidigt på säsongen innan knopparna börjar spricka, vilket ger träden tid att återhämta sig under tillväxtsäsongen.

Vanliga träd som beskärs på våren

  • Äppelträd Ett av de mest beskärda träden i Sverige. Beskärs på våren för att förbättra fruktproduktionen och skapa en stark trädstruktur.
  • Päronträd Liknar äppelträdet i sin beskärning och beskärs för att främja en bättre fruktskörd.
  • Lönn Kan beskäras på våren, men eftersom savflödet är starkt under denna period måste beskärningen ske mycket tidigt för att undvika ”blödning”.
  • Ek Äldre ekar beskärs helst på vår eller sensommar för att undvika att trädets vitalitet påverkas.
  • Björk Beskärs sparsamt och helst på våren innan savflödet blir för starkt.

Sommarbeskärning – För bättre tillväxt och formkontroll

Sommarbeskärning rekommenderas ofta för vissa fruktträd och andra träd för att begränsa tillväxten eller främja bättre fruktbildning. Under sommaren kan trädet läka snabbare och det finns mindre risk för sjukdomar eftersom vädret är varmare och torrare.

Träd som lämpar sig för sommarbeskärning

  • Körsbärsträd Beskärs efter skörden, vilket hjälper till att kontrollera trädets storlek och minska risken för svampsjukdomar.
  • Plommonträd Precis som körsbärsträdet beskärs det efter fruktperioden för att bibehålla hälsa och storlek.
  • Valnötsträd Kan beskäras på sensommaren för att undvika savflöde och skapa en jämnare tillväxt.
  • Avenbok Beskärs gärna på sommaren för att forma trädet och stärka dess struktur.

Höstbeskärning För våren blommande buskar och träd

Under hösten är det bra att beskära de växter som blommar på våren, eftersom deras knoppar redan har satt sig. Detta gäller särskilt blommande buskar och träd som behöver form och utrymme inför nästa säsong.

Träd och buskar som beskärs på hösten:

  • Syrener Beskärs efter blomningen på sensommaren eller hösten för att säkerställa riklig blomning nästa vår.
  • Forsythia Precis som syrener, beskärs denna efter blomningen för att skapa en tätare form och förbättra blomningen.
  • Rönn Beskärs gärna på hösten för att säkerställa en jämn tillväxt och för att ta bort skadade eller döda grenar.
  • Vägtorn En annan art som kan beskäras på hösten för att förbättra trädets struktur.

Vinterbeskärning Idealiskt för stora träd och skogsbruk

Under vintern är träden i vila, vilket gör det till ett perfekt tillfälle att beskära större träd som kan vara svåra att hantera under de andra årstiderna. Dessutom är vintern en ideal tid att beskära träd som riskerar att drabbas av svampsjukdomar, eftersom de svampsporer som vanligtvis skulle infektera beskärningssåren inte är aktiva vid kalla temperaturer.

Träd som ofta beskärs på vintern

  • Ek Beskärs ofta under vintern för att undvika att drabbas av ekens vilda savflöde under våren. Vintern gör att såren kan läka långsamt men utan risk för infektion.
  • Lind Vintern är optimal för lindbeskärning, eftersom trädet då är i vila och kan återhämta sig innan våren.
  • Bok Ett vanligt träd i svenska parker och skogar, bokträd beskärs helst under vintern för att undvika skador på strukturen.
  • Gran Granar beskärs sällan, men om det behövs görs det ofta under vintern när de är i viloläge.
  • Tall Kan beskäras på vintern för att stimulera tillväxt av nya skott och hålla trädet friskt.

Sammanfattning:
Genom att förstå när och hur du ska beskära de olika träden i din trädgård kan du säkerställa optimal tillväxt och hälsa. Oavsett om det gäller fruktträd som äpple och päron, blommande buskar som syrener, eller större lövträd som ek och lönn, är trädbeskärning en viktig del av att upprätthålla ett hälsosamt ekosystem i din trädgård eller skog.

Få en kostnadsfri offert

Behöver du hjälp med trädfällning, häckbeskärning eller trädvård? Ingen fara, Trädspecialisterna finns här för dig! Vi är experter på allt som har att göra med träd, och lite till. Kontakta oss idag för att få en kostnadsfri offert på ditt nästa projekt!